Pessar

Hormonfritt preventivmedel

Pessar är ett hormonfritt preventivmedel som allt fler kvinnor väljer. Det kan beställas online och i flera landsting kan vårdgivaren beställa pessaret så det blir kostnadsfritt för patienten. 

Prova ut hos barnmorska. Utprovning hos barnmorska rekommenderas för att säkerställa att pessaret sitter korrekt. Milex pessar finns i sex storlekar och har man rätt storlek säkerställer man högre effektivitet och bättre känsla. Caya pessar finns i en storlek men rekommenderas också att provas ut hos barnmorska för att säkerställa att det sitter korrekt. 

Använd spermiehämmande gel. Pessar rekommenderas alltid att användas med spermiehämmande gel. 

Odoo • Image and Text

Milex pessar

Finns i sex storlekar för att passa varje kvinnas anatomi. Pessaret är runt och har två peggar som gör att det endast kan vikas ihop åt ena hållet. På plats delar den upp slidan i två delar där den ena delen med livmodertappen blockeras av pessaret och på så sätt effektivt skyddar mot graviditet. 

Caya pessar

Finns i en storlek som är "One size fits all", vilket fungerar för de flesta. Caya pessarets utformning är lite speciell vilket vissa trivs med, medan det kan kännas ovant för de som använt andra pessar tidigare. 

Den nya utformningen ger flera fördelar:

  • Ett litet hål förenklar uttag

  • Mer flixibel att trycka ihop förenklar insättning

  • Det mjuka silikonet anpassar sig till slidan

Odoo • Text and Image